Mobilskydd till iPhone och Samsung

Mobiltelefonen är idag ett utav de föremål som ackompanjerar de flesta människor varje dag. IPhone och Samsung är sveriges populäraste mobiltelefoner. Utöver de vanliga funktionerna av att kunna ringa och skicka sms har mobiltelefonens användningsområden och prestanda utvecklats. Numera inkluderar den även funktioner som bland annat att kunna spela musik, fotografera och navigera. För att kunna underlätta användandet av mobilen och dess funktioner ytterligare finns det flertalet mobiltillbehör med olika syften att välja mellan. Mobilen är en av våra käraste saker och därför ser man nästan alltid att en iPhone med skärmskydd för att inte glaset ska gå sönder när den råkar åka i marken.

Laddare och adaptrar

För att mobiltelefonen ens kunnat utvecklas till att bli bärbar krävs det att batteriet ska kunna vara laddbart och för detta finns numera flertalet olika laddningsmöjligheter som bland annat,

  • Trådlösa laddningsplattor
  • Billaddare
  • Väggladdare
  • Powerbank

Utöver det finns usb kablar i olika längder som dels kan användas för olika vägguttags-adaptrar eller för att kunna ansluta telefonen till datorn. Det finns även andra adaptrar för att ytterligare kunna öka mobilens egenskaper. Några av dessa är exempelvis de adaptrar som nyttjar telefonens laddningsport för att kunna överföra bilder från en kamera via en kameraadapter eller via en SD minneskortsläsare. Det finns även de adaptrar som omvandlar laddningsporten till en 3,5 mm ljudadapter för att kunna ansluta telefonen till hörlurar eller externa högtalare. För att kunna ladda telefonen samt använda dess ljudutgång har även olika gren adaptrar utvecklats som ansluts till telefonen och innehåller både en laddningsport samt en ljudutgång. Dessa grenuttag är inte endast begränsade till att möjliggöra laddning och ljud samtidigt utan det finns även dem som ger dubbla ljudutgångar så att man exempelvis kan ansluta två par hörlurar till samma mobila enhet. Vidare finns dessutom tillsatser som möjliggör att telefonen kan få en HDMI ingång som kan användas för att kunna spegla skärmen på telefonen till en HDMI-enhet.

Utstyrsel

Förutom de laddningsmöjligheter och adaptrar som tagits fram vid sidan av mobilens utveckling har även en marknad för att kunna göra telefonen mer personlig utvecklats. Numera kan det kännas allt viktigare att sätta sin prägel på något och våra mobiltelefoner är inte exkluderade. Detta skulle kunna göras med pryda den med ett skal varav det numera finns flertalet olika typer och material. De vanligaste skalen brukar vara tillverkade i antingen plast eller läder och utöver det finns dem även i olika mönster såväl som färger. Det finns även de skal som har en integrerad korthållare, antingen på baksidan av telefonen eller på insidan av locket.

Men mobilskal behöver inte bara vara till för att göra telefonen mer tilltalande. De kan även tjäna ett syfte av att skydda mobilen från smuts, repor, fall eller till och med vatten. Dessa kan vara utformade så att skalets kanter fortsätter ut en bit över skärmen, eller att skalet består av både en baksida samt en genomskinlig framsida. Om mobilen ska följa med ut på sjön finns numera både vattentäta påsar samt fodral som gör telefonen vattentålig utan att tulla på dess funktioner. Men dagens mobiltelefoner skiljer sig lite ifrån de vi hade i början av 2000-talet och är numera allt ömtåligare. Trots att skalet är på kan olyckan vara framme och för att kunna undvika en repad eller sprucken skärm finns det flera skärmskydd att välja mellan som är tillgängliga för de flesta modeller. Beroende på önskad egenskap hos skärmskyddet, så kan det vara tillverkat i antingen plast eller glas. De olika skärmskyddens form kan skilja sig emellan och det finns även de som utformade att runda kanterna av telefonen. För flertalet märken finns även en garanti ifall glasskyddet skulle spricka vilket kan komma till hands om telefonen lider många fall.

Ökade användningsområden

När telefonens vanliga funktioner inte räcker till och man vill kunna utöka användandet av den finns det flera olika mobiltillbehör som kan hjälpa till med just det.

För den kamera-intresserade finns både stativ eller tripods för slippa momentet av att behöva hålla i telefonen. Även fjärrkontroller som ansluts via Usb finns som möjliggör att bilden tas eller videon startas utan att behöva vara framme och trycka på skärmen. Om man vill går dessa sedan att kombinera med kameralinser och objektiv som kan sättas fast över mobilkameran och förhöja användarupplevelsen av den inbyggda kameran.

Om man inte vill använda sig utav den inbyggda högtalaren i mobilen finns diverse ljudtillbehör att nyttja. Hörlurar är ett utav de vanligaste mobiltillbehören idag och brukar även inkluderas när man köper telefonen. De hörlurar som följer med brukar ofta vara av typen in-ear: vilket kan efterliknas som öronproppar, men om man önskar bättre ljud eller en mer hållbar design finns flertalet märken och prisklasser att välja mellan. De flesta hörlurar går att hitta som både trådlösa, som ansluts via BT, eller mer konventionella, som ansluts med hjälp av en sladd till telefonens ljudutgång. Utöver det brukar de flesta hörlurar brukar även ha en en inbyggd mikrofon för att underlätta hands-free funktionen under samtal.

Om mobilens högtalare inte räcker till finns även flertalet externa högtalare som går att koppla ihop med telefonen via AUX eller Bluetooth. Varierande storlekar på högtalare samt uppladdning förmåga gör de anpassade efter olika situationer, där ett inbyggt ljudsystem kanske inte är lika smidigt på bryggan som en bärbar variant hade varit.